Az élelmiszerek és azok csomagoló anyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében
Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagoló anyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében – közölte az országos főállatorvos pénteken. Bognár Lajos kifejtette, nemzetközi szerveztek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő. A főállatorvos azt is kiemelte, az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek
Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagoló anyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében – közölte az országos főállatorvos pénteken. Bognár Lajos kifejtette, nemzetközi szerveztek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő. A főállatorvos azt is kiemelte, az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi. Bognár Lajos azt is hozzátette, hogy az élelmiszer előállítókra pedig mindig szigorú szabályok vonatkoznak.