Egyre sósabb a Balaton
Az édesvizek sótartalmának növekedése világjelenség, kiváltó okai közé tartozik többek között a bányászat, a műtrágyahasználat és a kőolaj- és gázkitermelés.
Az édesvizek sótartalmának növekedése világjelenség, kiváltó okai közé tartozik többek között a bányászat, a műtrágyahasználat és a kőolaj- és gázkitermelés. A magyar tenger vize egészen az 1980-as évek derekáig édesvizűnek számított, de napjainkban már az édes-sós átmeneti kategóriába sorolják. At Országos Vízügyi Főigazgatóság közös, a Hidrológiai Közlönyben megjelent tanulmánya átfogó képet rajzol a Balaton vizének változásáról, melynek sótartalma a 19. század végétől a 20. század közepéig nem változott, ezt követően azonban az utóbbi 50 évben a napjainkig tartó növekedése indult meg. A tó sótartalmának növekedése a klímaváltozással is összefügg, hiszen kilenc alkalommal volt a vízmérleg negatív, vagyis a csapadék és a hozzáfolyás nem fedezte az elpárolgott vízmennyiséget. Ennek eredményeképpen a víz több ideig volt a tóban, és így az oldott sók töménysége is növekedett.
fotó: pixabay